­

Fra Lake Atitlan besøgte jeg på en tur byen Santiago Atitlan, hvor kvinderne gik traditionelt klædt. Mændene havde også en traidtionel klædedragt bestående af hvide, knælange bukser med violette striber og ved knæet broderede fugle og blomster i stærke farver. Om livet har de et mørkerødt bånd og de har på overkroppen en hvid skjorte. Mændene er dog i højere grad gået over til vestligt tøj, mens kvinderne stadig bruger det traditionelle.

Santiago Atitlan er den største indianske landsby ved lake Atitlan. Den udgør resterne af kulturen "maya-tz'utujiil-indianerne". Denne kultur er grundlagt omkring 1250 og lå oprindeligt på en bakketop ved navn Chuitinamit ved foden af Volcan San Pedro.

Guatemala er kendt for at være et sted, hvor lokale traditioner smelter sammen med kristendommen. Det ses tydeligt her, hvor der på kirkegulvet er tændt bål samt på alle de lokale symboler i kirken.

I 1524 blev byen udsat for massakrer fra den spanske erobrer Pedro de Alvarado, der havde hjælp fra mexicanske lejesoldater og 300 kanoer med bevæbnede mænd, sendt fra en anden indianerstamme, der blev sendt ud som hjælp til Pedro de Alverado.

De overlevende maya-tz'utujiil-indianerne blev forsøgt omvendt til kristendommen af franciskanermunke. De grundlagde i 1541 Santiago Atitlan.

I byen ligger en katolsk kirke, hvor korset på toppen er det gamle maya-symbol for de 4 verdenshjørner. Også inde i kirken er der ikke-kristne symboler af blandt andet majskolber (den vigtigste fødevare), quetzal-fuglen (Guatemalas nationalfugl) og majsguden Yum-Kax. Dette er et rigtig godt eksempel på, at i Guatemala er maya-religionerne integreret (sammensmeltet) med kristendommen. 

Kommentarer eller spørgsmål? Jeg ser frem til at høre fra dig.

 

­