­

En bratsch er et instrument af violinfamilien og kaldes ofte ved sit italienske navn, viola.

Bratschen er stemt i tonearten alt og stemt med tonerne C-G-D1 og A1. Bratschen ligger en kvint dybere end violinen og en oktav højere end celloen. Dens klang er mere dæmpet og blødere end såvel violin som cello. Instrumentet er 4-6 cm. længere end violinen og det kan være en hindring i skiftet fra violin til bratsch. En lidt anden teknik med buen er også nødvendig på grund af størrelsesforskellen.

I 1800-tallet blev bratschen accepteret som soloinstrument. Det er noget senere end violinen og derfor er repertoiret mindre.

I Mozarts værker bliver bratschen brugt hyppigt og er ofte det instrument, der starter noget nyt i kompositionen. I et symfoniorkester er der ofte 10-12 bratscher midt i orkestret og der er også brug for bratsch i både strygerkvartet, strygertrio og klaverkvartet. Mozart spillede selv bratsch.

Jeg er selv uden musikalsk talent; bratschen tilhører min kæreste, der af ren nysgerrighed har købt den for at lære sig selv at spille på den via noder og information fundet på internettet. Han har lært sig selv at spille guitar og bas på samme måde.

 

Kommentarer eller spørgsmål? Jeg ser frem til at høre fra dig.

 

­