­

Grønne planter -Den vigtigste energikilde vi har. Og forudsætningen for alt liv.

Grønne planter er meget vigtige for vores natur og vores jord, da de omdanner CO2 til O2 og dermed giver de os ilt og reducerer det CO2, vi laver for meget af.

De grønne planter er i stand til via fotosyntese at omdanne sollys til energi, de kan vokse af. Planterne bruger CO2 og vand til at danne energi, som de kan vokse af og solens lys som energikilde.

Solens lys optages i plantens grønne farvestof; grønkorn; og fotosyntesen kan derfor udføres af grønne planter, alger og nogle bakterier, der kaldes cyanobakterier.

De organismer, der kan lave fotosyntese, kaldes fotoautotrofe. Svampe er et rige for sig og altså hverken en plante eller et dyr. De har ikke grønkorn og kan derfor ikke lave fotosyntese. Derfor er de nødt til at bruge andre organismer at vokse på og stjæle energi fra; leve i symbiose med. Dette kan være planter eller alger.


Svamperiget er faktisk nærmere dyreriget end planteriget, men altså helt sit eget.

Fotosyntesen er en af de ældste energiformer på jorden og den absolut vigtigste. Den danner næsten alle økosystemer ved at skaffe dem energi og kulhydrater (sukrose, glukose og stivelse) at leve af.

Planterne producerer også CO2 under dens udåndingsproces, men produktionen af O2, som foregår om dagen, er langt større.

Derfor siger man, at planten producerer O2, selvom det ikke er hele sandheden. Ved processen dannes primært O2 og dermed er planter med til at nedsætte vores alt for høje udledning af CO2.

Derfor er det en dårlig ide at fælde træerne.

Træerne kan kun lave fotosyntese så længe, der er lys og vand nok. Når ikke der er nok af disse ting til fotosyntesen, er det bekosteligt for træet, at holde liv i bladene og den smule vand og næring der er, vil der være brug for i stammen og rødderne. Derfor taber løvtræer om vinteren -og i meget varme og tørre somre (som fx den i 2018)- deres blade.

Kommentarer eller spørgsmål? Jeg ser frem til at høre fra dig.

 

­